Blondilohi
Kuva Niklas Palmu |
Legendaarinen Blondilohi valmistuu sähkösavustimessa. Otetaan kilon filee ja maustetaan se:
mieluiten Teneriffalta tuotua karkeaa suolaa (ei niin rouheista kuin merisuola Suomessa) ja pippureita maun mukaan. Käytän usein rosepippuria myös siksi, että siitä jää kaunis punainen pinta kalaan. Savustuspuruja on erilaisia ja on makuasia, mitä kayttää. kaikenlaista on keleiltu, mutta mikään ei peitä vanjan kalan makua. Pistän 2-4 palaa sokeria purujen joukkoon. Kala saa kauniin ruskean pinna.
Ja se tärkeä: töpseli seinään ja puoli tuntia! Siis kilo ja puoli tuntia (paitsi talvella vähän enemmän).
Äidin tartarkastike
2 dl vatkattua kermaa
1 dl majoneesia
2-3 rkl kaprismarjoja
2 dl pieneksi hakattua tuoretta kurkkua
2 ti etikaa
1/2 tl suolaa
Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta maun mukaan.
Maxmiljaa - kastike
Ohje on peräisin Aulis Harjulta, joka oli hovimestarina tupaantuliaisissa Ruoritiellä 1984.
Jos ei ehdi muuta, niin sekoita majoneesiin ketsuppia väriksi. Voit lisätä myös tilliä. Sopii hyvin lohen kanssa.
Savusiika
Vähintään kilon painoinen siika kannattaa savustaa kokonaisena. Laitan vähän reilummin savustuspurua, suolaa sisälle (ja ehkä mausteoksan) Savustusaika 45 min.
Emmi onki ja maalasi kesällä 2016 vajaan kilon kokoisen lahnan Tullisilllan laiturilta. Minusta lahna on parhaimmillaan kuvattuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti