Ruisleipä
Ensimmäisen ruisleivän taikinanjuuren sain Maijalta Tahvonlahden ala-asteella. Hänen suosikkinsa oli reissumiehet. Niitä olen enimmäkseen itsekin tehnyt.
1. Haaleaan veteen (1, 5 litraa) sekoitetaan taikinan juuri.
2. Lisätään kilo ruisjauhoja.
3. Annetaan hapata 12 tuntia liinan alla lämpimässä vedotomassa paikassa.
4. Lisätään 8-9 dl ruisjauhoja sekä 4 tl suolaa.
5. Otetaan taikinasta uusi juuri jääkaappiin.
6. Leivotaan leivät ja reissumiehet ja annetaan niiden nousta liinan alla lämpimässä paikassa
3-4 tuntia tai uunissa 30-40 astetta 1-2 tuntia.
7. Leipää paistetaan uunissa (200 astetta) 45 minuttia ja sämpylöitä 30 minuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti