perjantai 21. syyskuuta 2018

Blondilohi


Kuva Niklas Palmu


Legendaarinen Blondilohi valmistuu sähkösavustimessa. Otetaan kilon filee ja maustetaan se:
mieluiten Teneriffalta tuotua karkeaa suolaa (ei niin rouheista kuin merisuola Suomessa) ja pippureita maun mukaan. Käytän usein rosepippuria myös siksi, että siitä jää kaunis punainen pinta kalaan. Savustuspuruja on erilaisia ja on makuasia, mitä kayttää.  kaikenlaista on keleiltu, mutta mikään ei peitä vanjan kalan makua. Pistän 2-4 palaa sokeria purujen joukkoon. Kala saa kauniin ruskean pinna.
Ja se tärkeä: töpseli seinään ja puoli tuntia! Siis kilo ja puoli tuntia (paitsi talvella vähän enemmän).


Äidin tartarkastike




Juuri tämä kastike sopii juuri tämän kalan kanssa!

2 dl vatkattua kermaa
1 dl majoneesia
2-3 rkl kaprismarjoja
2 dl pieneksi hakattua tuoretta kurkkua
2 ti etikaa
1/2 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta maun mukaan.



Maxmiljaa - kastike


Ohje on peräisin Aulis Harjulta, joka oli hovimestarina tupaantuliaisissa Ruoritiellä 1984.
Jos ei ehdi muuta, niin sekoita majoneesiin ketsuppia väriksi. Voit lisätä myös tilliä. Sopii hyvin lohen kanssa.


Savusiika




Vähintään kilon painoinen siika kannattaa savustaa kokonaisena. Laitan vähän reilummin savustuspurua, suolaa sisälle (ja ehkä mausteoksan) Savustusaika 45 min. 





Emmi onki ja maalasi kesällä 2016 vajaan kilon kokoisen lahnan Tullisilllan laiturilta. Minusta lahna on parhaimmillaan kuvattuna. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti