keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Pumpernikkelit




Lapsuuden herkut jäävät lähtemättömästi mieleen, varsinkin kun niitä ei ole monia ollut. Loviisassa 
1960-1970 -luvulla sai ostaa Loviisan Meijeristä pumpernikkeleitä. Täydellisiä.

Ryhdyin jäljittämään jokunen vuosi sitten (2014) netistä reseptiä. Olen jumpannut oheisen reseptin helppotekoiseksi ja nopeaksi valmistaa. Ollaan tehty tällä resptillä myös suurempia määriä tapahtumiin ja myyjäisiin. Siitä hyvä sellaiseen, kun kestävät hyvin säilytystä.


125 g voita
1, 5 dl sokeria
3/4 dl tummaa siirappia
0, 5 dl kuohukermaa
1-1,5 rkl piparkakkumaustetta
1 kanamuna
1, 5 tl ruokasoodaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

Päällystys

kanamunan valkuainen
vajaa paketti pölysokeria, tippa väri- ja makuainetta

1. Mittaa voi, sokeri, siirappi, kerma ja piparkakkumauste kattilaan.
2. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljallee 2-3 minuuttia. Kaada keitos leivonta-astiaan ja jäähdytä.
3. Lisää muna jäähtyneeseen haaleaan seokseen hyvin vatkaten.
4. Yhdistä sooda ja jauhoat.
5. Lisää jauhoseos vuokaan vähitellen ja sekoita hyvintasaiseksi  taikinaksi.
6. Laita taikuna kovettumnaan jääkaappiin.
7. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä kahdessa osassa n. puolen sentin paksuiseksi levyksi.
    Ota taikinasta muotilla soikioita (tai pyöreitä esim ohuen lasin avulla). Nosta pumpernikkelit
    leivinpaperin päälle uunipellille.
8. Paista uunin keskitasolla 175 asteiseisessa uunissa n. 7 min.
9. Anna jäähtyä tasaisella alustalla paperin alla.


Päällystys:
                 Vatkaa valkuainen vaahdoksi sähkövatkaimella ja lisää vähitelle siivilöityä tomusokeria.
                 Halutessa mausta ja värjää massa elintarvikeaineilla.
                 Levitä kuorrute veitsellä tasaisemmalle puolelle ja anna jähmettyä yön yli.




Keitä seosta kunnes muuttuu sakeahkoksi.


 
Taikina irtoaa hyvin käsistä.




Muottina voi käyttää vaikka ovaalia purkkia.






                                Jos käy kuten tässä, että massa on liian paksua, ei tulos ole paras
                                                       mahdollinen, mutta maku ei kärsi.
                                           
             
                                 
                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti